zaterdag 13 augustus 2016

Hoppe 4 boys - KCW # 3


Tijdens de uitwerking van het Hoppe patroon, zat ik al snel met een Hoppe voor jongens in mijn hoofd. Ik wist ook vrijwel onmiddellijk hoe die er moest uit zien. Het tekenen vroeg wat meet en paswerk maar eigenlijk kan je met een paar simpele aanpassingen aan het originele patroon tot een stoer jongens (of meisjes) patroon komen. 

Deze versie is ook makkelijk te combineren met een long sleeve en komt het beste tot zijn recht in een dikkere stof. Dat biedt natuurlijk leuke mogelijkheden voor de koudere maanden.  

En zo wordt Hoppe een all-round patroon dat je het hele jaar door kan dragen ;)

De zoon was blij dat ook hij eindelijk ZIJN Hoppe kon dragen...
Lekker stoer met een retro kantje.


Zin gekregen om je eigen jongensversie te maken?
Ik gooi er nog snel een DIY bij ;)Het patroon 

1.Neem volgende patroondelen over : Voorpand (zonder vouw!), cuffs, rugbeleg en eventueel de zakken.
2. Aanpassingen voorpand :
Je maakt het voorpand bovenaan recht door een horizontale lijn te tekenen ter hoogte van het laagste punt van de halsuitsnijding.
Daarna versmal je het bovenstuk door het uiteinde van deze horizontale lijn te verbinden met het merkteken voor de zakken. Op de tekening zie je dat de zwarte stukken dus wegvallen.
3. Het rugpand :
Teken op het patroondeel van het voorpand een horizontale kniplijn op ongeveer 1/3 de van de vouwlijn. Door het patroondeel van het voorpand door te knippen op deze kniplijn krijg je het nieuwe rugpand.
4. Voering voorpand :
Teken een horizontale lijn op het voorpand ter hoogte van de helft van de vouwlijn. Het blauwe gearceerde deel wordt nu je voering voorpand.
5. bretellen :
De bretellen krijgen een breedte van 7 cm en een totale lengte van ongeveer 2X de vouwlijn (mag een 10 cm korter zijn)Knippen

Als het goed is zou dat volgende patroondelen moeten opleveren :

Voorpand


Rugpad


bretellen (2x), voering voorpand, zakken (4x) en rugbeleg


Cuffs (2x)Naaien

1. Stik de bretellen vast zoals beschreven in de Hoppe-handleiding.
2. Zet ze met een hulpstiksel vast op het voorpand - de naad van de bretellen naar boven gericht.


3. Speld de voering van het voorpand op het voorpand - goede kanten op elkaar. 
De bretellen komen er tussen te liggen. 
4. Stik vast langs 3 kanten maar laat de onderste 10 cm van de zijnaden nog open. 


5. Maak de elastiek vast aan het rugbeleg en maak het rugbeleg vast aan het rugpand zoals beschreven in de Hoppe handleiding.
Dat ziet er zo uit :


6. Stik de zakken aan de zijnaden van voor- en achterpand.

7. Speld voor en achterpand aan elkaar. Let nu even op voor het rugbeleg en de voering...8. je legt je voorpand met de goede kant naar boven, daarop leg je je rugpand met de averechtse kant naar boven.
Je krijgt dus het volgende :
Voorpand - rugpand - elastiek - beleg rugpand  (indien gewenst stik je hier een hulpstiksel)
9. Plooi daar het beleg voorpand op en stik alles in één keer vast. Dit is dus een andere manier dan in de Hoppe handleiding. Je plooit de elastiek met rugbeleg gewoon op het rugpand en zet in één keer vast tussen voorpand en voering voorpand.


10. Naai de cuffs vast aan de pijpen zoals beschreven in de Hoppe handleiding.
11. Naai in het midden van de elastiek een knoop en maak één of meerdere knoopsgaten in de bretellen. Om te bepalen waar die moeten staan pas je de Hoppe best even op je kind. Heb je je model niet bij de hand, maak dan zeker meerdere knoopsgaten zodat de lengte van de bretellen makkelijk aangepast kan worden.


Et voila. Daar is hij. Je Hoppe for boys5 opmerkingen:

  1. Super! Deze onthoud ik. Wil ik zeker nog eens uitvoeren. Leuk gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk!! al zoveel leuke hoppe's gezien zeg!! en ook grappig en toevallig: ik heb deze avond een salopette gemaakt op basis van de Noa pants (compagnie M) en maakte de rug bijna helemaal zoals deze, met twee ruglinten die samenkomen op de tailleband met een knop (maar wel de linten aan de binnenkant). Morgen op de blog en een laatste KCW-inzending, want ik moet nog foto's nemen :-) Alleszins bedankt voor de tutorial :-) groetjes Barbara

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, die moet ik aan de zoon laten zien :-)

    BeantwoordenVerwijderen