maandag 16 juni 2014

Blinde rits zonder voetje - Tutorial

Ik moest en zou ook een blinde rits stikken. Zelfs zonder blinde rits voetje. Dat voetje is blijkbaar niet te krijgen voor mijn (prulle)naaimachine. Ik spaar voor een nieuwe machine maar ondertussen naai ik dus ook blinde ritsen! Ha!

En omdat ik blijkbaar niet de enige ben met dit probleem, verklap ik jullie hier hoe ik dat doe.
Het is eigenlijk echt niet moeilijk hoor. Het duurt alleen een beetje langer.

De uitleg is gebaseerd op de perfecte uitleg van Compagnie M. (Maar daar heb je wel een blinde rits voetje voor nodig)


Nodig: 
een gewoon ritsvoetje, speldjes, stof, voering en natuurlijk een blinde rits. 


1. Speld de rits met de goede kant op de goede kant van de stof. 


2. Naai vast op 1cm, net naast de rits. 
Dit is je hulpstiksel, zodat de rits niet meer kan verschuiven. 


3. Duid aan beide kanten aan waar je met je stiksel stopt. 


4. Rol nu de rits opzij met je vinger en stik gelijktijdig in de vouw 
(dus eigenlijk net onder de rits)


Aan de goede kant ziet dat er zo uit. 
Ergens nog niet volledig "blind"? 
Geen nood. Gewoon omdraaien en nog eens naast stikken. 


Als je de rist opzij rolt ziet dat er zo uit. 


5. Speld de voering met de goede kant op de achterkant van de rits, gelijk met de stof. 
(de goede kant van de voering komt dus op de goede kant van de stof te liggen met de rits er tussen.)


6. Stik op 1cm. 


En dit is het resultaat van de voering. 

Zie je wel, niet zo moeilijk ;) 
Veel plezier er mee!


10 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de uitleg, dat maakt het weer wat duidelijker voor deze juist startend met naaiende mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja nu doe ik het ook ongeveer op deze manier;Hier wel een blinde rits voetje besteld voor mijn nieuwe naaimachine maar tot nu toe nog niet binnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, zo deed ik het vroeger ook. Werkt perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat wil ik dus echt onthouden, want ondanks blinde ritsvoetje is dat hier altijd gesukkel !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt veel op de uitleg van By Miekk die ik al enkele keren heb gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor deze goede uitleg deze gaat nog goed van pas komen.
  Lieve groetjes,
  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind dit niet helemaal volledig, het andere deel van de rits zit er nog niet in en het eindresultaat is ook maar een halve rits. Laat je ook zien hoe je de andere helft erin zet en hoe het eruit ziet als de rits erin zit? Misschien zijn jullie allemaal volleerd naaister, maar hoe ga je bv met een gewoon ritsvoetje om de trekker heen? Of hoe kom je aan de andere kant van de naad. Ik heb al 3 x geprobeerd een nieuwe blinde rits in een jurkje van mijn dochter te zetten met vetschillende methodes aangegeven op youtube, maar vaak wordt er dan van uitgegaan dat je een blinderitsvoetje hebt, of het is een nieuwe jurk, bloesje, waar de lappen nog helemaal los liggen. In mijn jurk moet de rits gewoon vervangen worden en dan lijken deze metodes allemaal niet te werken. Ik heb inmiddels de blinde rits er voor de derde keer uitgehaald omdat de methode tutorial gewoon niet werkte voor een niet nieuw kledingstuk. Of er bobbelig in kwam te zitten, dus niet blind. Of niet precies in de oude naden viel, dus slordig. Wel goed idee om de rits eerst gewoon vast te zetten zodat ie geen kant meer op kan.Maar je vertelt bv niet of je die naad er later weer uithaalt of kunt laten zitten. Pfffff. Ik haat blinde ritsen. Nog 1 x dan. :) ik waag t erop met jouw methode en dan hopen dat de rest van de rits zichzelf wijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind dit niet helemaal volledig, het andere deel van de rits zit er nog niet in en het eindresultaat is ook maar een halve rits. Laat je ook zien hoe je de andere helft erin zet en hoe het eruit ziet als de rits erin zit? Misschien zijn jullie allemaal volleerd naaister, maar hoe ga je bv met een gewoon ritsvoetje om de trekker heen? Of hoe kom je aan de andere kant van de naad. Ik heb al 3 x geprobeerd een nieuwe blinde rits in een jurkje van mijn dochter te zetten met vetschillende methodes aangegeven op youtube, maar vaak wordt er dan van uitgegaan dat je een blinderitsvoetje hebt, of het is een nieuwe jurk, bloesje, waar de lappen nog helemaal los liggen. In mijn jurk moet de rits gewoon vervangen worden en dan lijken deze metodes allemaal niet te werken. Ik heb inmiddels de blinde rits er voor de derde keer uitgehaald omdat de methode tutorial gewoon niet werkte voor een niet nieuw kledingstuk. Of er bobbelig in kwam te zitten, dus niet blind. Of niet precies in de oude naden viel, dus slordig. Wel goed idee om de rits eerst gewoon vast te zetten zodat ie geen kant meer op kan.Maar je vertelt bv niet of je die naad er later weer uithaalt of kunt laten zitten. Pfffff. Ik haat blinde ritsen. Nog 1 x dan. :) ik waag t erop met jouw methode en dan hopen dat de rest van de rits zichzelf wijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Mara,

   De stapjes die je zet bijven net dezelfde met of zonder blinde rist voet. Ikzelf volgde de stappen op de blog van Compangnie M. Alleen zalik met hetzelfde probleem als jij, namelijk dat er steeds vanuit gegaan wordt dat je een blinde rist voetjes hebt. En dat had ik dus niet. Met deze tuto wilde ik enkel laten zien hoe je kan stikken zonder blinde rits voetje. Je kan de naad er inderdaad gewoon laten inzitten want die zie je later niet meer. Ik heb zelf nog nooit geprobeerd om in een bestaand kledingsstuk een nieuwe blinde rits te zetten. Veel succes!
   Hopelijk lukt het je.

   Verwijderen
 9. zo doe ik het vaak ook, ook al heb ik hier ook zo een voetje haha :-)

  BeantwoordenVerwijderen